Data Group Aames

Viisi vinkkiä terveellisempään etätyöhön

Etätyö on mahdollista jo monilla työpaikoilla.

Kotikonttorin työskentelyolosuhteet ovat usein erilaiset kuin yrityksen toimistossa. Kuinka voidaan huolehtia ergonomiasta ja oikeasta työasennosta etäpäivinä?

Usein ongelmat aiheutuvat tietotyöläisen huonosta työasennosta, taukojen puutteesta ja liikunnan vähyydestä, jolloin selkä, niska ja mieli jumiutuvat. Vaikka teet töitä näytön äärellä, voit silti saada aktiivisuutta työpäivääsi. Vaikka käytössä ei olisikaan viimeisimpiä vempeleitä, ergonominen työskentely on mahdollista oikeilla työtavoilla.

Vinkkejä ergonomiseen työskentelyyn

1. Käytä eri työasentoja

Ei ole olemassa yhtä oikeaa työasentoa, vaikka jotkin asennot toimivat paremmin kuin toiset. Tärkeintä on, että asento on rento ja eikä mitään kehon osaa joudu jännittämään. On olemassa sanonta: ”Paras työasento on se seuraava asento”. On erittäin tärkeää vaihtaa työasentoa usein, vähintään tunnin välein. On hyvä, jos käytössäsi on kaksi tai useampi paikkaa työpisteellesi, jolloin asennon vaihto tapahtuu automaattisesti paikkaa vaihtamalla. Koita vähentää istumista niin paljon kuin on mahdollista. 

2. Pidä säännöllisesti taukoja

Asennon vaihtelun lisäksi on hyvä pitää säännöllisesti taukoja. Kiinnostavat työt vievät mukanaan ja näytön ääressä saattaa helposti kulua pitkiä toveja ilman lepoa. Kunnollisen tauon pitäminen ei ole lintsaamista, vaan se parantaa keskittymistä, ja usein hyvät ideat syntyvät siitä, kun aivot saavat hetken lepoa puurtamisesta. Näin saat myös enemmän aikaan. Tauoilla voit jumpata, käydä kävelyllä tai tehdä jotain fyysistä. Paras tapa pysyä virkeänä ja vähentää istumisen haittoja on pitää keho aktiivisena pitkin päivää.

3. Täydennä työpistettä sopivilla välineillä

Vaikka kaikki välineet eivät olekaan välttämättömiä, jotkin niistä sopivat erittäin hyvin tietyistä vaivoista kärsiville. Lisänäytöllä silmiä ei tarvitse siristellä ja niskan asento saadaan paremmaksi. Pystyhiiri ehkäisee käsivaivoja, selkävikaiselle sopii sähköpöytä ja aktiviteettia kaipaavalle löytyy jopa kuntopyörän ja työpisteen yhdistelmä.

4. Liikuntaa päivään

Sopiva liikunta parantaa tunnetusti hyvinvointia. Kuntoliikunta on erittäin terveellistä, mutta jos vaikkapa tunnin juoksulenkki on päivän ainoa fyysinen aktiviteetti ja loppu päivä sujuu lojuen, jää aktiivinen aika kovin pieneksi. Kuntoliikunnan lisäksi tarvitaan siis myös arkiliikkumista. Hyvä tapa on käydä aamulla vaikkapa kävelemässä ja ripotella muita pieniä aktiviteetteja pitkin päivää.

5. Järjestä palaverit liikkuen

Kokeile järjestää palaverit kävellen. Aina kun saat puhelinsoiton, ota tavaksi nousta ylös ja jaloitella puhelun aikana. Lähes kaikki kokoussovellukset, kuten Microsoft 365 Teams, ovat saatavana puhelinsovelluksina, jolloin myös etäpalaverit voi pitää ilman että istuu koneen ääressä.